Geschiedenis

Geschiedenis Ronde van HeijplaatWielerrondes waren ooit een jaarlijks evenement die in vrijwel elke wijk van Rotterdam  Zuid werden verreden. Pernis, Charlois en ook op Heijplaat werd er in de 60 en 70er jaren een jaarlijkse wielerronde verreden. De wielersport in Nederland was in die jaren in opkomst en het publiek stond vaak rijen dik langs het parcours, tribunes  vaak opgetrokken van oude boerenkarren, rond de start en finish dranghekken met daarachter publiek vaak rijen dik was in die periode geen uitzondering. In 1967 werd de eerste ronde van Heijplaat verreden en dit jaarlijkse evenement heeft voort geduurd tot 1977, het parcours liep in die tijd voor een gedeelte buiten het dorp over de Eemhavenweg en de rondolaan was toen de plaats van start en finish. Het wegdek bestond vaak nog uit kasseien.

Tip voor de renners nu, tegenwoordig zijn het klinkers met hier en daar een putje dus de bandjes iets minder hard kan geen kwaad).        

Meervoudig winnaar van de ronde in die jaren was Bas Hordijk, geboren Heijplater en zoon van lokale groenteboer op het dorp Heijplaat. Ploegen waar Bas voor actief was waren respectievelijk Amstel, Saromé en later TI-Raleigh de ploeg die net in Nederland was begonnen onder leiding van Peter Post.

Bas Hordijk wint, als amateur maar ook als prof, in Nederland en Vlaanderen een flinke reeks criteriums en kermiskoersen. Op 30 juli 1977 rijdt Hordijk zijn laatste wedstrijd, in Santpoort. Na 30 kilometer stapt hij af. ‘Ik voel me niet zo lekker’, vertelt hij aan collega’s. Hordijk gaat zich omkleden maar het wordt hem zwart voor de ogen. Er komt een huisarts bij. Conclusie: hartstilstand. De pas 25-jarige wielrenner Bas Hordijk is niet meer. Nu alweer ruim 40 jaar later wordt er opnieuw weer een Ronde van Heijplaat georganiseerd en zullen wij als eerbetoon de bokaal voor de bedrijvenploegentijdrit naar de veel te vroeg overleden Bas Hordijk vernoemen, de "Bas Hordijk Bokaal"

Alle foto's zijn beschikbaar gesteld door de nabestaande van Gerrit van der Broek †